Полезно

Пролетно засаждане на овощни дръвчета

Направете го преди пъпките да се разпукнат

Като правило пролетта е дълго чакан сезон, но дойде ли, докато се усетим и растенията ни изпреварват. Затова, не бива повече да се чака с пролетното засаждане на дръвчета. Времето е подходящо и всеки, който е планувал да го направи трябва да действа. Напролет фиданките се засаждат колкото може по-рано, когато са още в покой – преди разпукване на пъпките. Подходящото време е в началото на февруари до началото на април.

СЪОБРАЗЕТЕ ДУПКИТЕ С РАЗМЕРА НА КОРЕНИТЕ
Когато се копаят дупки за засаждане на дръвчета, често се посочват стандратни размери. Водещо в случая е не стандарта, а големината на корените. Това означава дупките да са достатъчно широки и дълбоки, така че корените да могат да се разположат свободно, без прегъване или пречупване.

ДО МОМЕНТА НА ЗАСАЖДАНЕ
За да се запазят дръвчетата до момента на засаждане свежи, трябва да са правилно опаковани. При купуване на посадъчен материал не забравяйте да вземете парче стар плат, или найлонов плик (чувал), връзка за опаковане и привързване. Напръскайте корените с вода, опаковайте с влажна материя, поставете в найлон и завържете добре. Така опаковани, фиданките могат да се съхранят на хладно място до 3-5 дни без да има проблем от изсъхване.